2011-10-17 05:29:42, hétfő
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg darált hús, (fél adagból, 25 dekából 20 gombócka)
1 szikkadt zsemle, (helyette jobb lenne megfőzött rizs)
1 tojás, 30-40 dkg csiperkegomba (kb 6-8 közepes fej)
25 dkg sárgarépa,
5 fej vöröshagyma, (ebből 1 kicsi fej a húsgombóchoz)
10 dkg csemegeuborka 3-4 centis csíkokban, kb 2-3 kis uborka
1 dl tejszín,
4 dl zöldséges erőleves, (én vegetás vízben főztem 10 percig a sárgarépát)
1-2 evőkanál olaj
1 csokor petrezselyemzöld,
csipetnyi cukor, 1 teáskanál mustár, só, bors,
1-2 teáskanál édesnemes paprika
A zsemlét hideg vízbe áztatjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, 1 fejet felkockázunk, a többit cikkekre vágjuk.
A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk és felszeleteljük. Forrásban lévő, vegetás vízben 10 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük. A levére szükség lesz.
A csiperkegombát megtisztítjuk, megmossuk és félbevágjuk.
Ha nagyok akkor négybe. A lecsöpögtetett csemegeuborkát felszeleteljük. A beáztatott zsemlét kinyomkodjuk.
A darált húst összegyúrjuk a zsemlével, a dinsztelt hagymakockákkal és a tojással. Sóval, borssal, 2 teáskanál édesnemes paprikával és egy kk mustárral ízesítjük. A húsmasszából kicsi gombócokat formálunk.
Tűzálló tálon kevés, 1-2 evőkanálnyi olajra sorba rakjuk a kicsike gombócokat és megsütjük sütőben 25 perc alatt, fél ideig lefedve, majd pirítva, óvatosan lapáttal megforgatva.
Amíg sül, elkészítjük a ragut.
Egy másik serpenyőben a hagymacikkeket gombával együtt kb. 10 percig sütjük, majd kivesszük a serpenyőből, rátesszük a közben megsült húsgombócra. Rárakjuk a főtt sárgarépa karikákat is.
A zsiradékot felöntjük a félretett vegetás sárgarépa lével., 1 dl uborkalével sóval, borssal, pici pirospaprikával, cukorral ízesítjük.(cukor nem kell, ha édeskés az uborkalé). �-sszerottyantjuk és ráöntjük a zöldséges húsgombócokra, s az egészet visszatesszük a sütőbe 10 percre.
Legyen leve, pótolni kell.
Majd 1 teáskanál keményítőt (vagy lisztet) csészébe teszel, kicsi vízzel csomómentesre kevered és beleteszel 1-1,5 dl tejszínt, beleöntöd a raguba, elkevergeted (inkább összerázod) és 5 percig még tovább összerottyantod. Kiveszed, rászórod a kis petrezselyemzöldet. Legyen jó leveses tocsogós szaftú, ne túl sűrű.
Frissen vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek - Húsételek |
|
Címkék: petrezselyemzöld, pirospaprikával, összerottyantod, hagymakockákkal, sszerottyantjuk, csiperkegombát, felszeleteljük, hagymacikkeket, lecsöpögtetett, csemegeuborkát, csemegeuborka, csiperkegomba, megtisztítjuk, szűrőkanállal, csomómentesre, visszatesszük, húsgombócokra, vöröshagymát, elkevergeted, húsgombóchoz, húsmasszából, kinyomkodjuk, felkockázunk, összegyúrjuk, félbevágjuk, evőkanálnyi, elkészítjük, serpenyőből, húsgombócra, uborkalével, megforgatva, serpenyőben, vöröshagyma, keményítőt, hozzávalók, beleteszel, zsemlét hideg, vöröshagymát megtisztítjuk, többit cikkekre, sárgarépát megtisztítjuk, levére szükség, csiperkegombát megtisztítjuk, lecsöpögtetett csemegeuborkát, beáztatott zsemlét, darált húst, dinsztelt hagymakockákkal, húsmasszából kicsi, kicsike gombócokat, másik serpenyőben, hagymacikkeket gombával, közben megsült, főtt sárgarépa,
|
|